Lägesrapport från styrelsen

Publicerad: 2024-03-11
Information från styrelsen
Medan leksingar runt om i världen ser fram emot herrarnas stundande slutspel fortgår styrelsearbetet. Arbetet sker i mångt och mycket i skymundan vi vill nu informera om nuläget och vad vi fokuserar på under den återstående delen av verksamhetsåret.

Analys av sommaren 2023

Sommaren var stökig på många plan. Det gjorde att tid, energi och fokus hamnade på annat än kärnverksamheten och vi vill undvika liknande situationer i framtiden. För att göra det måste man analysera vad det var som hände och denna analys är nu i sin slutfas. 
Den externa rapporten har kompletterats genom intervjuer och alla som omnämns i rapporten har fått möjlighet att läsa den och inkomma med synpunkter. Sammanställningen har gjorts av Snarf Carina Helldén och Tobias Forsberg från bolagsstyrelsen, samt Elisabet Wahl från föreningsstyrelsen. En översiktsrapport och ett åtgärdsprogram är under slutbearbetning och kommer att delges föreningens medlemmar så fort den är färdigställd.  

Stadgar och stämma

Det finns skillnader i tidslinjen mellan stadgarna och den policy som sätter ramarna för valberedningens arbete. Skillnaden uppstod då förslaget till policy röstades ner på en extrastämma medan stadgarna gick igenom. Detta tolkningsutrymme var en bidragande orsak till situationen runt årsmötet. När mötena väl genomfördes stod det klart att medlemmarna och förarbetena till stadgarna var överens om att styrelsen i Leksands IF ska bestå av medlemmar. 
Tydligheten från medlemmarna måste återspeglas i stadgarna vilket följaktligen ålagt styrelsen ett uppdrag att förtydliga stadgarna så att möjligheter för liknande misstolkningar inte föreligger framöver.  

I stadgarna står följande att läsa: §7 Stadgeändring  
För ändring av dessa stadgar krävs beslut av två på varandra efterföljande årsmöten, hållna med minst två månaders mellanrum och med minst två tredjedelar av antalet lämnade röster.  
Förslag till ändring av stadgarna får skriftligen lämnas av såväl medlem som styrelsen.

Vi behöver därför kalla till ett extra årsmöte under våren. Ordinarie årsmöte genomförs 28 juni vilket innebär att extra årsmöte måste genomföras senast 28 april. Förslaget för de nya stadgarna är under slutbearbetning och publiceras så snart det är klart.  

Medlemsutveckling

Vi har under vintern genomfört tre medlemsträffar, en på hemmaplan och två på bortaplan i Göteborg och Örebro. Under dessa träffar har vi informerat om vilka idéer som finns för att utveckla medlemskapet.Något som många efterfrågar är mer information och möjlighet att komma närmare lagen.   
Detta gör att vi till exempel ser över hur vi skulle kunna jobba för att digitalisera vår medlemstidning ”Leksingen”. Ett första steg är att dra ner antalet fysiska nummer och lägga dessa resurser på att producera medlemsexklusivt innehåll på våra digitala plattformar. 
Vi tittar också på att ytterligare utöka förmånerna för föreningens medlemmar. Även här är vi i gränslandet mellan idéarbete och genomförande. En sexårsplan kommer att fastställas av styrelsen under våren och presenteras senast i samband med det extra årsmötet. 
En sak står dock klart redan nu: Medlemsträffarna har varit populära och ska bli fler. Målet är att vi under nästa säsong besöker minst hälften av seriens spelplatser. Hur många träffar det blir till slut avgörs av spelschemat. Vi ämnar också utöka träffarna med souvenirförsäljning, Leksandsprofiler från nu och förr samt uppsnack inför den aktuella matchen med någon från den sportsliga ledningen. 
Det har inkommit synpunkter på att träffarna annonserats med för kort framförhållning vilket vi tar till oss. Schemat för träffarna under säsongen 24/25 kommer att spikas och läggas ut så fort spelschema för SHL och SDHL finns tillgängligt.  

Du som har en idé eller fråga rörande utvecklingen av medlemskapet får gärna höra av dig till [email protected]

Styrelsen i Leksands IF Ishockey
Stjärnlaget