Matilda af Bjur inför Brynäsmatchen

Publicerad: 2023-10-14
Damlaget
Vårt blåvita damlag spelar bara en match i helgen. I morgon söndag tar de sig an Brynäs.
– Det blir en tät och jämn match som jag tror att vi vinner, säger Matilda af Bjur till hemsidan.

Förra helgen var inte någon rolig upplevelse för damlaget rent resultatmässigt. Först uddamålsförlust mot Frölunda med 4–5 och sedan vann HV71 klart med 5–1. 
– I helhet gör vi en ganska bra prestation ändå. Men i båda matcherna ger vi stundtals motståndarna för mycket tid och då lyckas de utnyttja det.   

Tacklingarna viktiga

Trots förlusterna finns det bra saker att lyfta fram. Till exempel det fysiska spelet som laget blivit allt bättre på. Matilda af Bjur menar att de nya tacklingsreglerna gynnar henne och resten av laget. 
– Jag tycker vi utnyttjar det här mer och mer. Man ser det det på alla lag – att säsong för säsong och match för match så blir det viktigare att kunna tackla. Vi har hittat en bra nivå.  
Vad är hemligheten bakom en bra tackling?  
– Oj, svårt att säga! Men det största är ju att man ska fokusera på mitten av kroppen och inte bara titta på pucken. När man möter de här kända namnen är det lätt att kolla ner och försöka ta bort pucken. Men siktar man på kroppen kan man få bort pucken ändå. 

Tror på jämn och kul match

I morgon gäller det att både tacklingar och annat i det defensiva spelet sitter där det ska. För då väntar ett Gävledaladerby mot Bynäs, ett lag Leksand inte slagit på länge. Men Matilda af Bjur tycker ändå att hennes lag närmat sig rivalerna. 
– Vi har vuxit in i en roll som man nog inte sett förr. Vi kan vara med på ett tajtare sätt, inte bara på resultattavlan utan också i spelet. Så jag tror det blir en jämn match.   
Vilka spelare i Brynäs måste ni se upp med?  
– Så klart Maja Nylén Persson. Och överlag deras centrar: Anna Meixner och Hanna Thuvik. De har lite nya roliga namn också som det ska bli intressanta att möta. Jag längtar efter att spela mot dem, det brukar bli kul matcher.   
Och vem av dina lagkompisar spelar avgörande roll tror du?  
– Jag säger Ella Albinsson. Hon är en sådan viktig pusselbit för oss och börjar verkligen växa in i den här nya rollen hon har. 

Elisabet Wahl
Stjärnlaget