Presentation av de föreslagna personerna till styrelsen för Leksands IF Ishockey AB

Publicerad: 2024-07-03
Fredagen 5 juli, kl 18.00, är det årsstämma för aktieägare i Leksands IF Ishockey AB.
Valberedningens förslag har redan publicerats men här kommer en mer utförlig presentation av respektive föreslagen person där de med egna ord fått presentera sig.
ANDREASGARDSBACK

Andreas Gärdsback, 52 år, Djura. Föreslagen på nyval som ordförande för ett år.  

Vem är du och vad är din koppling till Leksands IF?  
– Uppvuxen i Rälta utanför Leksand där det blev mycket spontanhockey och fotboll på planen i byn. Som aktiv har jag spelat både fotboll och innebandy. Supporter till Leksand har jag varit sedan jag fick följa med far till ishallen för första gången och se LIF möta Skellefteå. Numera bor jag i Djura med familjen som består av fru och mina två killar. Förutom att vara supporter till LIF har jag varit leverantör, sponsor och hockeyförälder.   
– Inom arbetslivet arbetar jag idag på Hansson och Partners med bolagsutveckling och som ordförande i ett par styrelser. Fram till ifjol har jag drivit IT-företag. De första 15 åren med eget företag och de sista fem som anställd VD i Nordlokoncernen. På fritiden är jag ofta ute i naturen och fotograferar djur och landskap.

Vad anser du är det viktigaste du kan bidra med till det kommande styrelsearbetet?  
– 
Bolagsstyrning och tydlighet. Ett par komponenter som måste finnas på plats för att organisationen ska kunna prestera på max när det gäller ekonomi, sport, arbetsmiljö, etc.  

Hur vill du att bolagsstyrelsen ska jobba för att utveckla Leksands IF?   
– Vår uppgift är att sätta upp strategiska mål och visioner som vi sen ska ge organisationen de bästa förutsättningarna för att leverera. Jag är helt säker på att med våra olika kompetenser i styrelsen kommer det att bli riktigt bra inom alla områden.  

TOBIASFORSBERG

Tobias Richloow Forsberg, 36 år, Gustavsberg. Föreslagen på omval som ledamot för ett år.  

Vem är du och vad är din koppling till Leksands IF?  
– Jag är född och uppvuxen i Piteå men bor nu i Stockholm med min fru Filippa. Jag har representerat diverse klubbar innan jag äntligen hittade hem då jag 2011 flyttade till Dalarna. Det dröjde inte länge innan jag förstod vilket hedersuppdrag det var att få representera Leksands IF. Det engagemang och den samhörighet som finns i klubben, men även runt omkring, är verkligen något unikt.  

– Efter åtta säsonger och 399 matcher i föreningen finns det få saker som jag är så stolt över att jag har fått vara, och får fortsätta vara, en del av denna fantastiska familj. Efter min hockeykarriär har jag varit expertkommentator på TV4, skrivit krönikor och numera föreläser jag.  

Vad anser du är det viktigaste du kan bidra med till det kommande styrelsearbetet?  
– Idrotten har gett mig många verktyg och insikter om vad som krävs för att prestera på elitnivå. Det här innefattar allt ifrån vikten av att ha en stark gruppdynamik till att sätta upp målsättningar som man tillsammans jobbar mot, i både med-, och motgång. Jag hoppas att mina erfarenheter ska bidra med sportslig kompetens till denna grupp. Jag är öppen för att lära mig nya saker och det föregående styrelseåret har varit oerhört lärorikt för mig. Jag är motiverad och engagerad att få vara delaktig att driva denna förening framåt.

Hur vill du att bolagsstyrelsen ska jobba för att utveckla Leksands IF?  
– 
Att bolagsstyrelsen fokuserar på långsiktig strategisk planering för att säkerställa bolagets framgång och hållbarhet på lång sikt. Med en klar vision och strategi ska vi arbeta för det som främjar Leksands IF:s bästa. Både idag och för framtida leksingar.

ELLLENGRAFNINGS

Ellen Gräfnings, 41 år, Falun. Föreslagen på omval som ledamot för ett år.  

Vem är du och vad är din koppling till Leksands IF?  
– Jurist, 41 år, bosatt i Falun. Gift och har två barn som båda är aktiva idrottare inom flera föreningar. Jag har ett genuint idrottsintresse, har varit tränare i innebandy och som många andra sportföräldrar har jag uppdrag i såväl kiosker som sekretariat, jag har även varit ledamot och ordförande i föreningsstyrelse. Ingift ”Leksing” sedan 23 år tillbaka och har släkt i både Siljansnäs och Leksand. Dansar traditionsenligt kring midsommarstången i ”Näs” och njuter av de stunder som hela familjen samlas för att se på match.

Vad anser du är det viktigaste du kan bidra med till det kommande styrelsearbetet?  
– Jag är ödmjuk inför uppdraget och tacksam för förtroendet att få fortsätta vara en del av den här styrelsen. Jag är en person med sinne för ordning och reda med ett driv att få saker att slutföras. En lagspelare som ser till Leksands IF:s bästa och som har erfarenhet att hantera juridiska frågor inom olika kompetensområden.

Hur vill du att bolagsstyrelsen ska jobba för att utveckla Leksands IF?  
– Efter ett år i styrelsen kan jag se att det är fortsatt viktigt att kommande styrelse arbetar vidare med och slutför det som har påbörjats. Det finns fortsatt delar av bolaget som styrelsen behöver bli mer involverad i för att nå bästa möjliga resultat. Organisationen vars medarbetare lägger sin själ i att göra det bästa för LIF behöver arbetsro och där samarbetet med styrelsen ska vara en möjlighet och hjälp inför den kommande säsongen. Jag är fortsatt övertygad om att ett väl fungerande team är en framgångsfaktor oavsett om det handlar bolagsstyrning eller att nå framgång inom idrotten.  

svenkjerstis

Sven Kerstis, 64 år, Stockholm/Siljansnäs. Föreslagen på omval som ledamot för ett år.  

Vem är du och vad är din koppling till Leksands IF?  
– Vi tillbringar mycket tid i vår stuga i Siljansnäs där min far är född och uppvuxen. Utgångspunkten är annars Stockholm och vi bor även en del i Göteborg då vi har våra barn och barnbarn i dessa två städer. Hela familjen är mycket idrottsintresserad. Spelat handboll i ungdomsåren i Ludvika och varit fotbollstränare åt barnen. Jag har hållit på Leksand i många år och varit medlem sedan 2017.   
– Jag har jobbat i Bygg och Fastighetsbranschen i nästan 40 år. Jag har bl a varit Divisionschef på Peab med ansvar för västra Sverige, varit Projektchef för några riktigt stora byggprojekt, VD för Skanskas Fastighetsbolag i Ungern, Marknadschef för Skanskas svenska byggverksamhet och Arbetschef bl a i Oslo.   
– Jag är 64 år och gift med Ann. Har arbetat lite ideellt med en välgörenhetsorganisation som hjälper människor i Ukraina (OperationChange) och snickrar lite när möjlighet ges.

Vad anser du är det viktigaste du kan bidra med till det kommande styrelsearbetet?

·        Erfarenheter från ett år som vice ordförande i AB-styrelsen.

·        Bidra och stödja förvaltning och utveckling av vår Arena.

·        Bidra till prioritering av rätt frågor och resultatfokus i varje fråga.

·        Att Styrelsen blir en stark grupp som trivs och levererar tillsammans.

·        Hantering av eventuella uppkomna speciella situationer.

Hur vill du att bolagsstyrelsen ska jobba för att utveckla Leksands IF?

·        Fokus på att öka intäkterna och effektiv kostnadsstyrning av verksamheten.

·        Ta och/eller stötta beslut som säkerställer ett SHL-lag som slåss om SM-guld och ett lag i SDHL.

·        Proaktivt och aktivt arbete för att stärka varumärket ytterligare

·        Väl förberedda, konstruktiva och effektiva möten

·        Starkt resultatfokus i varje fråga  

SNARF

Snarf Carina Helldén, 55 år, Ullvi. Föreslagen på omval som ledamot för ett år.  

Vem är du och vad är din koppling till Leksands IF?  
– Leksand och Dalarna har en stor plats i mitt hjärta. Jag brinner för min hembygd och med det så blir det per automatik att det också finns ett stort engagemang för att Leksands IF som verksamhet mår bra och utvecklas. Till vardags driver jag eget bolag inom organisations- och ledarskapsutveckling. Har många framgångsrika år som chef och ledare inom både industri- och fastighetsbranschen i bagaget. 
– Under min uppväxt tävlade jag i längdskidåkning och orientering i Leksands IF. Är numera en aktiv motionär och trivs bäst i skog och mark. Älskar att färdas långsamt på skidor och projektleda husrenoveringar. Bor åter i Leksand sedan fem år med familjen på en gammal släktgård i Ullvi.

Vad anser du är det viktigaste du kan bidra med till det kommande styrelsearbetet?  
– Jag vill bidra med framdrift i de frågor och åtgärder som vi har pågående till exempel för att stärka ekonomin. Är uthållig som person och ”går gärna några extra mil” för att det ska bli så bra som möjligt, så jag kommer bidra med uthållighet i arbetet och också kontinuitet då jag är en av fyra som blir kvar i styrelsen. 
– Min erfarenhet inom områdena HR, ledarskap, arbetsmiljö och employer branding har varit värdefullt under mitt första år som styrelseledamot och det tänker jag att det kommer bli även framgent. Det är människor vi leder, samarbetar med, vill attrahera och roa. Tycker också att det är viktigt att vi i styrelsen både är tydliga med våra förväntningar på ledningen och också ger dom förutsättningar för att lyckas i sitt arbete så det kommer jag se till att vi levererar från styrelsen.

Hur vill du att bolagsstyrelsen ska jobba för att utveckla Leksands IF?  
– Vi ska vara både lyhörda och snabbfotade för den snabba utveckling som sker, digitalisering och AI är inga ”flugor”. Att vara med i den utvecklingen är jag säker på kommer ge oss stora fördelar. Vi behöver också anamma förhållningssättet att det onormala är det nya normala och rusta bolaget för det. Vi behöver stå stark när det ”onormala” händer i form av pandemier, räntor som skjuter i höjden, inflation och lågkonjunktur. 
– Jag tycker också att det är viktigt att bolaget har ett starkt arbetsgivarvarumärke för att attrahera kompetenta och engagerade medarbetare så det är ett annat område som jag anser är viktigt att arbeta strategiskt med. Samspel och att tillsammans bygga starka lag tycker jag är en viktig fråga - att de båda nybildade styrelserna samverkar i gemensam riktning och med utveckling i fokus.

GRAHN

Per-Erik Grahn, 64 år, Lidingö. Föreslagen som ledamot på nyval för ett år.  

Vem är du och vad är din koppling till Leksands IF?  
– Född och uppväxt i Sundsvall, där jag spelade ishockey upp till nästan vuxen ålder. Gift med Lena, vi är båda familjemedlemmar i LIF, Supporterklubben och 1919-klubben. Är utbildad civilekonom med inriktning på företagsekonomi och har tillbringat hela mitt yrkesverksamma liv, 40 år, i den svenska bankvärlden. Började i mitten på 1980-talet hos SE Banken Stockholm och har de senaste 25 åren arbetat som portföljförvaltare på Nordea Asset Management. Blir pensionär nu i sommar och kommer då att få gott om tid att ägna mig åt Leksands IF. Min koppling till Leksands IF är att ishockey är mitt stora fritidsintresse. Min pappa var från Avesta och lärde mig tidigt att hålla på Leksand, så Leksandssupporter har jag varit sedan barnsben.

Vad anser du är det viktigaste du kan bidra med till det kommande styrelsearbetet?  
– Mitt kompetensområde är ekonomi och finans. Min erfarenhet av att arbeta mot tydliga mål med kontinuerlig resultatuppföljning tror jag är viktigt i ett kommande styrelsearbete. Jag är van att arbeta teambaserat, där alla är delaktiga i de beslut som fattas, för att uppnå de uppsatta målen. Enligt alla mina kollegor genom åren har jag alltid haft lätt för att samarbeta och också lätt för att skapa goda relationer, både internt och externt, vilket jag tror är viktigt.  

Hur vill du att bolagsstyrelsen ska jobba för att utveckla Leksands IF?  
– Hur vi ska arbeta får vi gemensamt diskutera och komma överens om i styrelsen. Tycker dock att det är viktigt att vi försöker jobba så proaktivt som möjligt och att vi jobbar för att skapa en långsiktigt stabil ekonomi. Detta för att skapa bästa möjliga förutsättningar för våra representationslag att prestera bra sportsliga resultat. Transparens är också viktigt och att vi är tydliga med att allt vi gör är för Leksands IF:s bästa. Det är också viktigt att vi jobbar för att förena alla leksingar, ”Det finns bara ett Leksands IF” och det gäller alltid att titta framåt.  

SKOG

Arne Skog, 59 år, Stockholm/Malaga. Föreslagen som ledamot på nyval för ett år.  

Vem är du och vad är din koppling till Leksands IF?  
– Jag är från Ullvi, Leksand, och är "född och uppvuxen" med LIF i blodet. Jag har varit engagerad på olika sätt sedan arenabygget, som bidragsgivare, sponsor i olika former, har ett terassbord sedan ett tiotal år. Jag har drivit ett medelstort företag under 25 år med ca 300 MSEK i omsättning, men har nu möjlighet att disponera min tid mer flexibelt. 

Vad anser du är det viktigaste du kan bidra med till det kommande styrelsearbetet?  
– Erfarenhet från styrelsearbete, samarbete med banker och myndigheter samt ett allmänt ekonomiskt kunnande. Ordning och reda, helt enkelt.

Hur vill du att bolagsstyrelsen ska jobba för att utveckla Leksands IF?  
– De två viktigaste områdena är ekonomisk stabilitet och en långsiktighet i verksamheten och organisationen.  

peterwiklund

Peter Wiklund, 66 år, Bromma/Tällberg. Föreslagen som ledamot på nyval för ett år. Är även valberedningens förslag som ordförande till Leksands IF:s ideella förening.  

Vem är du och vad är din koppling till Leksands IF?  
– Född och uppväxt i Borlänge, närmare bestämt Gylletorget. Hade nära till Gyllerinken där mycket av fritiden spenderades. Gift med Åsa, har tre barn och fem barnbarn. Har tillbringat mitt yrkesverksamma liv i bilbranschen, började som trainee/elevingenjör på Scania och har under min karriär haft ledande befattningar sedan slutet av 1980-talet med allt från marknadschef/platschef/VD/koncernchef/sverigechef och även drivit egen verksamhet i Dalarna med anläggningar i Falun och Mora. Nybliven pensionär med några styrelseuppdrag. Min koppling till LIF är att jag är hockeynörd och älskar LIF som jag levt med i upp-, och nedgång i princip hela mitt liv. Är LIFstidsmedlem och även aktieägare. Har suttit i styrelsen för LIF i tre år från 2010 och under de åren vi bolagiserade föreningen.  

Vad anser du är det viktigaste du kan bidra med till det kommande styrelsearbetet?  
– Min erfarenhet av att driva verksamheter mot gemensamma, tydliga mål tror jag är viktigt i ett kommande styrelsearbete för att skapa ”Ett LIF” där alla förstår och är delaktiga i de beslut och åtgärder vi tar för att nå målen. Har alltid arbetat med målstyrning och uppföljning av åtgärder för att nå målen, och det vill jag implementera i vårt styrelsearbete. Jag vill ha tydliga processer som alla är medvetna om, och följer.  

Hur vill du att bolagsstyrelsen ska jobba för att utveckla Leksands IF?  
– Kanske lite för tidigt att redan nu staka ut det. Vi behöver lyssna av alla övriga i styrelsen och tillsammans bestämma vad vi ska lägga vårt fokus på under kommande år. Jag har tankar och idéer men med den kompetens som vi ser ut att ha i styrelsen vill jag att vi gemensamt diskuterar vilken väg vi ska gå. En viktig del blir att tillsammans med Andreas enas om vilka frågor som hör hemma i vilken styrelse så att vi inte springer på samma bollar.

Stjärnlaget