Årssummering - Dalarna i rörelse

Publicerad: 2024-12-18
Hållbarhet
Dalarna i rörelse har nu varit igång i snart ett år. Det har varit ett fantastiskt år med stort intresse och en imponerande tillväxt för projektet. Under större delen av året har projektet varit i sin uppstartsfas, men under senhösten har vi gått in i nästa fas: behovsanalysfasen.

Vad har då skett under 2024? 

- Sedan den 1 augusti har vi fokuserat på att utöka antalet föreningar i nätverket, och vi har sedan dess lyckats nå fler än 40 nya föreningar. Projektet har nu nästan 50 föreningar i samverkan och vi når just nu 25 olika idrotter i 17 olika städer i Dalarna.  

- Under september och oktober har vi genomfört föreningsbesök och vi har även hunnit samla samverkansföreningarna i Leksand, Gagnef och Insjön för ett första möte. Dessa besök kommer att öka under 2025 för att vi ska kunna identifiera och förstå de olika behoven som finns inom det lokala föreningslivet. Målet är att skapa en plats för samverkan.   

- I Tegera arena finns nu en rörelsebana som kom på plats under hösten. Banan är tänkt till att främja spontanrörelse för både stora och små när de är på besök i arenan och är bemannad under familjedagar.  

- På vår Dalarna i rörelse-match deltog 1152 barn, ungdomar och ledare från våra samverkansföreningar i Tegera Arena. Vid vårt föredrag om Dalarna i rörelse och Thomas Johanssons föreläsning om ledarskap och rekrytering deltog 42 ledare.  

- Vi har även utvecklat koncepten, medspelare och rörelsepartners som är en del av Dalarna i rörelse. Vi har nu 2 founding partners, 16 medspelare och 7 rörelsepartners som är med och stöttar projektet.   

Linn Flennersjö, som är ansvarig för projektet, är nöjd med hur projektet har utvecklat sig under hösten:  
– Projektet har under hösten gått framåt och det känns väldigt roligt att avsluta 2024 och inleda 2025 med att projektet har gått in en ny fas. Jag ser fram emot att få projektet att växa ytterligare under 2025 och skapa en ännu starkare samverkan med våra föreningar där fokus ska ligga på att tydliggöra projektet och komma ut på plats hos föreningarna. Det är dock viktigt att skynda långsamt för att det ska bli bra för alla parter.    

Hur har responsen från föreningarna varit under första året av projektet?  
– Överlag har responsen från föreningarna varit positiv men också lite frågande om det verkligen kan vara kostnadsfritt och vad de kan få ut av nätverket. Det gäller att påvisa styrkan i projektet för föreningarna och tydliggöra att nätverket är till för dom och därmed formbart.   

Kan du berätta mer om behovsanalysfasen och vad ni hoppas uppnå med den?   
– Vi vill göra insatser för föreningarna men för att veta vad vi ska lägga tid och arbete på behöver vi veta vilka behov som finns. Finns det flera föreningar som har samma typ av behov kan vi skapa en plats för samverkan där föreningarna kan jobba tillsammans med oss.  

Patric Skoglund, som startade och sjösatte projektet under 2024, menar att projektet har nått flera mål på kort tid:  
– Vi kan konstatera att projektet nått flera viktiga mål under det första året. Dels har fler föreningar än förväntat anslutit sig till Dalarna i rörelse, och i samverkan med näringslivet och våra företagspartners till Leksands IF så kommer projektet göra stor skillnad på sikt. Det känns inspirerande att vi tillsammans med våra Founding Partners och övriga företagare tar ansvar för ett friskare Dalarna. 

Leksands IF
Stjärnlaget