Förslag till styrelse för Leksands IF Ishockey AB

Publicerad: 2024-06-27
Inför årsstämman till Leksands IF Ishockey AB lämnar valberedningen här sitt förslag till ny styrelse.

Fredagen 5 juli, kl 18.00, är det bolagsstämma för Leksands IF Ishockey AB. Sittande valberedning har jobbat lika aktivt med AB-styrelsen som till den ideella under verksamhetsåret där vi varit närvarande på i princip alla styrelsemöten. Vi har även haft regelbunden kontakt med ledamöter och andra personer runt om föreningen, däribland de större aktieägarna.  

Allt för att bilda oss en så bra uppfattning som möjligt om hur styrelsearbetet fungerar och vad som eventuellt kan skruvas på. Vår ambition har även varit att ha så hög transparens som möjligt i vårt arbete till de som kontaktat oss och vill delge sina synpunkter.  

Vi kan konstatera att det fortsatt finns ett stort intresse för Leksands IF och att föreningen engagerar väldigt många, där det finns olika viljor. När vi har lagt vårt pussel har vi försökt leta brett och pratat med många personer för att ha en så stor bruttolista på personer som möjligt att utgå från, innan vi börjat tratta ner dessa till ett färdigt förslag.     

En viktig del i vårt förslag, vilket också står i valberedningens policy, har varit att vi vill ha kontinuitet i styrelsen. Vi är därför glada att fyra ledamöter vill fortsätta så att vi behåller en vass stomme och inte tappar fart i styrelsearbetet.  

Dessa fyra blir också viktiga bollplank åt vår nya ordförande, Andreas Gärdsback, som kommer in med sitt driv och stora erfarenhet från andra bolagsstyrelser, men är ny i detta sammanhang. En annan viktig del blir Andreas samarbete med Peter Wiklund som tar plats som ordinarie ledamot i AB-styrelsen i egenskap av sina tidigare erfarenheter men också eftersom han är föreslagen som ordförande för Leksands IF Ishockeys ideella styrelse.  

Valberedningen presenterar härmed vårt förslag till ny styrelse för Leksands IF Ishockey AB att väljas på årsstämman 5 juli:      

Andreas Gärdsback, 52 år, Djura - Ordförande (nyval)  

Tobias Richloow Forsberg, 36 år, Gustavsberg - Ledamot (omval)  

Ellen Gräfnings, 41 år, Falun - Ledamot (omval)  

Sven Kerstis, 64 år, Stockholm/Siljansnäs - Ledamot (omval)  

Snarf Carina Helldén, 55 år, Ullvi - Ledamot (omval)                 

Per-Erik Grahn, 64 år, Lidingö - Ledamot (nyval)                 

Arne Skog, 59 år, Stockholm/Malaga - Ledamot (nyval)  

Peter Wiklund, 66 år, Bromma/Tällberg - Ledamot (nyval)  

Samtliga val till bolagsstyrelsen görs på ett år.  

Motivering till vårt förslag och respektives kompetensområden:

Ordförande - Andreas Gärdsback, 52 år, Djura/Leksand  
Andreas är uppväxt i Leksand och bor idag i Djura med sin familj. Han har över 20 års erfarenhet som företagsledare och bolagsägare och har gjort en imponerande resa när han först var med och drev Office IT-partner under drygt 15 år och därefter som VD på Nordlo i nästan fem år, innan han slutade där ifjol. I dagsläget arbetar Andreas som styrelseordförande åt det digitala utbildningsbolaget Moderskeppet och det nystartade Rayzer AB samt som bolagsutvecklare hos Hansson & Partner, när han inte ägnar sig åt sin stora hobby; fotografering.   
Andreas har alltid haft ett stort intresse och engagemang för Leksands IF och vi är övertygade om att han med sitt driv och professionalism i styrelsefrågor kommer att kunna föra Leksands IF:s bolagiserade verksamhet framåt i en positiv riktning.

Ledamot med kompetens inom sporten - Tobias Richloow Forsberg, 36 år, Gustavsberg   
”Tobbe Fopp” behöver knappast någon närmare presentation. Under sina åtta säsonger i den blå-vita dressen hann han bli en publikfavorit med sin uppoffrande spelstil och unika karaktär, innan karriären bryskt avslutades för snart sex år sedan. Tobbe är dock som bekant ingen som ger sig, matchens krigare heter ju inte Tobias Forsbergs pris för inte, och han håller numera bland annat populära föreläsningar. ”Tobbe” har haft ett år på sig att bli varm i styrelsekläderna och vi är väldigt glada att han vill fortsätta bidra med sin klokskap och erfarenhet från elitidrotten.    

Ledamot med kompetens inom juridik - Ellen Gräfnings, 41 år, Falun  
Ellen har en gedigen juridisk utbildning och erfarenhet och arbetar idag som stadsjurist på Falu kommun. Hon är även projektledare för de allmänna valen i Falun. Ellen har ett stort idrottsintresse och är involverad i olika roller i såväl IBF Falun, Falu IF och Gymnos. I ishockey ligger självklart Leksands IF henne varmt om hjärtat. Ellen besitter mycket värdefulla juridiska kunskaper och har nu hunnit skaffa sig ett års nyttig erfarenhet av styrelsearbetet.  

Ledamot med kompetens inom fastighet - Sven Kerstis, 64 år, Stockholm/Siljansnäs   
Det är ingen överdrift att säga att Sven har ägnat i princip hela sitt yrkesverksamma liv åt bygg-, och fastighetsbranschen. Allra längst var han på Skanska i en rad högt uppsatta positioner men Sven har hunnit med mycket annat också, och de senaste åren har han varit projektchef vid en rad stora byggprojekt. Som ägare av vår arena är fastighetssidan en viktig del och i Sven har vi en person med högsta kompetens inom det området. Sven har agerat vice ordförande i styrelsen det gångna året.  

Ledamot med kompetens inom ledarskap och styrelseutveckling - Snarf Carina Helldén, 55 år, Ullvi/Leksand 
Carina är utbildad inom ledarskap och förbättringsarbete och har mer än 20 års erfarenhet som chef och ledare inom process-, och verkstadsindustrin. Hon driver idag eget företag där hon jobbar med sitt utvecklingsprogram såväl i grupp som individuellt. Carina har suttit ett år i styrelsen och vi är glada att hon vill fortsätta och bidra till att jobba med bland annat gruppdynamiken och utveckling av styrelsearbetet.  

Ledamot med kompetens inom ekonomi och bolagsstyrning - Per-Erik Grahn, 64 år, Lidingö  
Per-Erik växte upp i Sundsvall med en dröm om att få bli hockeyspelare i Leksands IF. Så blev det dessvärre inte utan i stället hamnade han på bank där han tillbringat hela sitt yrkesverksamma liv, varav de sista 25 åren på Nordea. Per-Erik är precis på väg att gå i pension och får nu äntligen komma till föreningen i hans hjärta och hjälpa till. Inte som hockeyspelare dock, men väl med sin gedigna kompetens inom ekonomi och bolagsstyrning.  

Ledamot med kompetens inom entreprenörskap och bolagsstyrning - Arne Skog, 59 år, Stockholm/Malaga  
Arne är född och uppvuxen i Ullvi utanför Leksand och har ägnat större delen av sitt yrkesverksamma liv inom vinbranschen och sitt bolag Domaine Wines AB. Arne är utbildad i ekonomi och en välkänd entreprenör i bygden som bland annat agerat sponsor och bidragit mycket till välkända Hälla brandstation. Arne har ett enormt hjärta för Leksands IF och vi är övertygade om att han kommer att tillföra mycket i kommande styrelsearbete.  

Ledamot med kompetens inom ledarskap och målstyrning - Peter Wiklund, 66 år, Bromma/Tällberg   
Peter är en aktiv hockeyälskare som via uppväxten i Borlänge alltid haft Leksands IF närmast hjärtat, och är således LIFstidsmedlem. Efter ett yrkesliv inom bilbranschen har Peter precis nyligen gått i pension och siktet är inställt på att tillbringa mycket tid i stugan i Tällberg.  Peter har haft ledande positioner inom flera olika bolag ända sedan 1980-talet som bland annat VD, marknadschef och sverigechef. Han drev eget under en period i Mora och Falun och har även erfarenhet av att ha suttit i styrelsen tidigare när Aktiebolaget bildades. 
Peter är valberedningens förslag till ordförande till ideella styrelsen och därav är det extra angeläget att Peter tar plats som ledamot även i AB-styrelsen för att underlätta att respektive styrelse samarbetar där det går och att varje enskild fråga hamnar i rätt styrelse.  

En mer utförlig presentation med deras egna ord kommer i slutet på veckan.

Stjärnlaget