Presentation av den föreslagna AB-styrelsen

Publicerad: 2023-09-22
Styrelser
Nedan följer en presentation av de föreslagna personerna till styrelsen för Leksands IF Ishockey AB - med deras egna ord.

Mats Ekelund, 68 år, Leksand. Föreslagen som ordförande på ett år.  

Vem är du och vad är din koppling till Leksands IF?  
– 68 år, skåning, har en master från Stockholms Handelshögskola och bott i Stockholm i 40 år. Kullan Veronika och jag har en stor familj, vi har varit gifta i snart 50 år. Hon var filmbytare till sin bror som var pressfotograf för Borlänge tidning på 60-talet när det var hockey i Leksand och har åkt i ilfart utmed vägarna till redaktionen för att få fram matchbilder till morgondagens tidning. 1969 fick jag som malmögrabb intervjua Nisse Nilsson för vår skoltidning och hans vänliga bemötande av en ung journalistaspirant med dialekt gjorde mig till ”Leksing tills jag dör”.   
– Största meriten som idrottsledare är nog att jag ligger bakom den fest som innebandyåret avslutas med på Globen varje år. Jag bor på en gård lite bortanför knäckebrödsfabriken sedan 2018, är egen företagare i bankvärlden och jobbar med företagsförvärv och har därigenom en hel del styrelseerfarenhet, mest känt är nog Taxi Stockholm, Innebandyns elitserieförening och Leksand Lumberjacks. Tidigare har jag arbetat på uppdrag av bilindustrin och energibolagen med omställningen från fossilt till förnybart i transportsektorn i Sverige såväl som internationellt. Under några år var jag också forskningsledare på Chalmers inom området energins livscykelanalyser. 

Vad anser du är det viktigaste du kan bidra med till det kommande styrelsearbetet?  
– Att sammanfoga viljor och att fördela arbete inom styrelsen så att bolaget kan få förutsättningarna att kliva in i nästa generations elithockey, såväl på dam- som på herr- och juniorsidan och där vara väl rustade att ta emot de ungdomar som vill vara med där uppe. Vi har med människor i en kommersiell miljö att göra där vi börjar med spelglädje, uppmuntran och väl avvägda mål, ja då kommer resultaten i ligorna och därmed också resultaten mätt med ett bolags måttstock. Med en stark ekonomi och en arena som måste få växa med vår idrott såväl på ungdoms-, som på junior och seniorsidan kan Leksands position i svensk ishockey stå sig stark och producera spännande resultat över tiden. En sådan resa vill jag göra.  

Hur vill du att bolagsstyrelsen ska jobba för att utveckla Leksands IF?  
– Verksamheterna under de båda styrelserna (IF och AB) utgör noden för samarbete och styrning. Det måsta vara vårt uppdrag att, förutom det progressiva styrelsearbete som krävs i en konkurrensutsatt miljö, också verka för att det förlopp som vi fick vara med om i somras aldrig mer händer eller ens kommer i närheten av.   
–  Vårt arbete måste märkas i klubb, förening, lag och familjer, men vår verksamhet påverkar och bär också gemensamt med andra varumärket ”Leksand”, vilket måste vara värt att vårda. Det är inte bara en nödvändighet för att allt frivilligt och professionellt arbete ska må bra, det brukar också var en god grund för rent kommersiell lönsamhet. Klubbens och bolagets mål ska vara överordnat personliga viljor och intressen. 


Tobias Richloow Forsberg, 35 år, Saltsjö-Boo. Föreslagen som ledamot på ett år.  

Vem är du och vad är din koppling till Leksands IF?   
– Jag är född och uppvuxen i Piteå men bor nu i Stockholm med min fru Filippa. Jag har representerat diverse klubbar innan jag äntligen hittade hem då jag 2011 flyttade till Dalarna. Det dröjde inte länge innan jag förstod vilket hedersuppdrag det var att få representera Leksands IF. Det engagemang och den samhörighet som finns i klubben, men även runt omkring, är verkligen något unikt. Efter åtta säsonger och 399 matcher i föreningen finns det få saker som jag är så stolt över att jag har fått vara och får fortsätta vara en del av denna fantastiska familj. Efter min hockeykarriär har jag varit expertkommentator på TV4, skrivit krönikor och numera föreläser jag.

Vad anser du är det viktigaste du kan bidra med till det kommande styrelsearbetet?  
– Styrelsearbete och mycket av hur det sammanhanget funkar är i nuläget nytt för mig. Men en sak är jag säker på. Det är att hockey, och i synnerhet Leksands IF, har präglat stora delar av mitt liv. Idrotten har gett mig många verktyg och insikter om vad som krävs för att prestera på elitnivå. Det här innefattar allt ifrån vikten av att ha en stark gruppdynamik till att sätta upp målsättningar som man tillsammans jobbar mot, i både med- och motgång. Jag hoppas att mina erfarenheter ska bidra med sportslig kompetens till denna grupp. Jag är så oerhört tacksam att jag återigen får kriga för klubben i mitt hjärta.

Hur vill du att bolagsstyrelsen ska jobba för att utveckla Leksands IF?  
– Precis som i ett framgångsrikt hockeylag kommer det vara viktigt att ha högt till tak och tydliga ramar. Med denna grund vill jag vara med att jobba för det som främjar Leksands IF:s bästa och hela föreningens utveckling. I styrelsen finns det stor bredd på kunskap och jag tror att en nyckel är att alla bidrar med just sin egen spetskompetens. Om vi kombinerar det här med att vi även tar lärdom av varandra och är öppna på nya perspektiv så tror jag att arbetet kommer leda till något bra.   
– Att otroligt många människor som brinner för Leksands IF har åsikter är något som är signifikativt för klubben. Det här är någonting som jag aldrig önskar vore annorlunda. Detta måste man alltid se som Leksands IF:s stora styrka, och inte dess svaghet. Det är glöden som för oss samman.  


Ellen Gräfnings, 40 år, Falun. Föreslagen som ledamot på ett år.  

Vem är du och vad är din koppling till Leksands IF? 
– Jurist, 40 år, bosatt i Falun och mamma till en dotter och en son som båda är aktiva idrottare inom flera föreningar. Jag har ett genuint idrottsintresse, är tränare i innebandy och som många andra sportföräldrar har jag uppdrag i såväl kiosker som sekretariat. Skrev examensuppsats inom svensk kod för bolagsstyrning och ser fram emot att låta det intresset få ta större plats framöver. Ingift ”Leksing” sedan 23 år tillbaka och har släkt i både Siljansnäs och Leksand. Dansar traditionsenligt kring midsommarstången i ”Näs” och njuter av de stunder som hela familjen samlas för att se på match.

Vad anser du är det viktigaste du kan bidra med till det kommande styrelsearbetet?  
– Jag är ödmjuk inför uppdraget och tacksam för förtroendet att få vara en del av den här styrelsen. Jag är en person med sinne för ordning och reda med ett driv att få saker att slutföras. En lagspelare som ser till Leksands IF:s bästa och som har erfarenhet att hantera komplicerade frågor både internt och externt. Med vanan att skriva välmotiverade beslut tror jag dessutom att jag kan bidra med tydlighet i de administrativa delarna av styrelsearbetet.

Hur vill du att bolagsstyrelsen ska jobba för att utveckla Leksands IF?  
– Det viktigaste till en början är att styrelsen sätter sig in i bolaget och att både verksamhet och styrelse får arbetsro efter en intensiv period. Styrelsen behöver bilda sig en uppfattning om vad som behöver göras härnäst, eventuellt slutföra delar som legat på is och på kort och lång sikt bestämma vad som behöver göras för Leksands IF:s bästa. Är övertygad om att ett väl fungerande team är en framgångsfaktor oavsett om det handlar om bolagsstyrning eller att nå framgång inom idrotten.  


Sven Kerstis, 63 år, Stockholm. Föreslagen som ledamot på ett år.

Vem är du och vad är din koppling till Leksands IF?  
– Jag är 63 år, gift och har 3 vuxna barn och 3 små barnbarn. Vi har stuga i Siljansnäs då min far är född och uppvuxen där. Vi tillbringar stora delar av året i stugan. Utgångspunkten är annars Stockholm och vi bor även en del i Göteborg då vi har våra barn och barnbarn i dessa två städer. Hela familjen är mycket idrottsintresserad. Jag spelade handboll som ungdom i Ludvika och var fotbollstränare när barnen var små. Jag har hållit på Leksand i många år och varit medlem sedan 2017. Jag brukar se några av herrarnas matcher per säsong på plats i Tegera och de flesta av de övriga herrmatcherna direkt på TV. Damernas matcher följer jag resultat av på hemsidan. 
– Jag har jobbat i Bygg och Fastighetsbranschen i nästan 40 år. Efter Soltorgsskolan och KTH började jag på Skanska i Borlänge. Jag har arbetat i många olika roller och på många olika platser. Jag har bland annat jobbat som Arbetschef i Trollhättan, V Skaraborg och Oslo, varit VD för Skanskas Fastighetsbolag i Ungern, Marknadschef för Skanskas Svenska byggverksamhet, Divisionschef på Peab med ansvar för västra Sverige och Projektchef för några riktigt stora byggprojekt i olika stadier. Jag har en del erfarenhet av styrelsearbete från Peabskolan och några bostadsrättsföreningar samt som föredragande i några olika styrelser. 
– Nu är jag pensionär. Jag har nyligen börjat arbeta ideellt på deltid med OperationChange, en välgörenhetsorganisation som stödjer Ukraina. Snickrar lite och är morfar/farfar.  

Vad anser du är det viktigaste du kan bidra med till det kommande styrelsearbetet?

1.     Nyttja mina erfarenheter inom fastighetssidan och bygg med avseende på arenorna.

2.     Resultatfokus i hantering av varje fråga.

3.     Tydlighet i styrelsens arbete.

4.     Hantering av eventuella uppkomna speciella situationer.

Hur vill du att bolagsstyrelsen ska jobba för att utveckla Leksands IF?

1.     Den nästintill helt nya styrelsen behöver snabbt komma ihop till en stark grupp som jobbar och levererar tillsammans.

2.     Respektive styrelsemedlem sätter sig snabbt in i de delar av verksamheten som man inte har tillräcklig kunskap om idag och som man behöver för sin del av styrelsearbetet.

3.     Tydlighet vad LIF AB styrelsen skall göra respektive inte göra – gränsdragning mot VD/Operativa verksamheten samt LIF ideella styrelsen. Utlovat tydligt ägardirektiv är viktigt.

4.     Ordning och reda i alla frågor, inte minst viktigt med stabil ekonomi.

5.     I det som kommer på LIF AB styrelsen: Tydlighet i vision, övergripande utvecklande mål och långsiktiga strategier.

6.     Bra stöd till VD och, efter överenskommelse med VD, eventuellt stöd till andra nyckelpersoner i organisationen.

7.     Nyttja kompetenser och kontakter som finns inom styrelserna och föreningen och studera andras goda resultat (”Best practise” / ”Benchmarka”) när det kan vara av värde.

8.     Snabb och relevant hantering av eventuella uppkomna speciella situationer.

9.     Vara synliga med hög närvaro och tydliga genom bra kommunikation.  


Snarf Carina Helldén, 54 år, Leksand. Föreslagen som ledamot på ett år.  

Vem är du och vad är din koppling till Leksands IF?  
– Jag heter Snarf Carina Helldén och kommer från Leksand. Bor med min familj på en gammal släktgård i Ullvi. Valde för fyra år sedan att flytta hem igen efter ett antal år på andra orter. Som född Leksing är det på något sätt naturligt att sport blir en del av livet. I min ungdom var jag aktiv inom både skidor, orientering och innebandy. Både mitt eget sportande och att min bonusson och son varit aktiva i LIF har gjort att föreningen och verksamheten alltid funnits i mitt liv. Jag brinner för hembygden och där har LIF varit en viktig del och kommer fortsatt vara viktigt framåt, menar jag. Till vardags driver jag företag där jag erbjuder olika tjänster för chefer i ledarskap och inom arbetsmiljö.

Vad anser du är det viktigaste du kan bidra med till det kommande styrelsearbetet?   
– Jag hoppas och tror att min erfarenhet från alla mina år som chef och ledare från industri och fastighetsbranschen kan vara till stor nytta. I alla mina uppdrag har jag arbetat med förändringsarbete, byggt starka lag och tillsammans firat segrar efter att vi skapat resultat. Speciellt mina kompetenser inom ledarskap, arbetsmiljö och employer branding vill jag dela med mig av. Sist men inte minst vill jag bidra till att vi i styrelsen blir ett bra team med tillit och förtroende för varandra för då är jag säker på att vi kommer skapa framdrift och resultat.

Hur vill du att bolagsstyrelsen ska jobba för att utveckla Leksands IF?   
– I grunden ivrar jag för samspel och att tillsammans bygga starka lag så det tycker jag är en viktig fråga, att de båda nybildade styrelserna samverkar i gemensam riktning och med utveckling i fokus. Självklart behöver vi fortsätta bygga en god ekonomi i bolaget. Jag tycker också att det är viktigt att bolaget har ett starkt arbetsgivarvarumärke för att attrahera kompetenta och engagerade medarbetare så det är ett annat område som jag anser är viktigt att arbeta strategiskt med.  

Björn Östlund, 66 år, Leksand. Föreslagen på omval som ledamot för ett år.  

Vem är du och vad är din koppling till Leksands IF?   
– Jag är uppvuxen 200 meter från Isstadion och har följt Leksand sedan Taknatta. Jag kan inte åka skridskor, men har en svärfar som är världsmästare och hänger i taket, Vilgot Larsson. Jag är änkling sedan två år, men har tre barn och fem barnbarn. Bor i Leksand och har så gjort förutom 15 år i Linköping där jag bland annat utbildade mig till civilingenjör. Jag har arbetat som chef och ledare i största delen av mitt yrkesliv, bland annat på PREK, Valeo, Sonat, Banverket, Trafikverket och ÅF/AFRY.

Vad anser du är det viktigaste du kan bidra med till det kommande styrelsearbetet?  
– Idag arbetar jag som egenföretagare med styrelsearbete i några företag. Jag har varit i styrelsen i tre år och vill säkerställa att vi fortsätter på det arbete som genomförts. Det finns en bra grund som gjorts i den tidigare styrelsen att skapa långsiktighet, kontinuitet, en tydlig vision och målbild för verksamheten.

Hur vill du att bolagsstyrelsen ska arbeta för att utveckla Leksands IF?  
–  Vi ska skapa förutsättningar för verksamheten att lyckas med de målsättningar som är uppsatta, med en styrelse med bred och blandad kompetens kan vi stödja verksamheten. Tydlighet och enkelhet i styrningen, ordning och reda, se till att ledningen kan lyckas med sina uppdrag (inte ta över deras arbete).  


Daniel Norström, 50 år, Sundbyberg. Föreslagen som ledamot på ett år.  

Vem är du och vad är din koppling till Leksands IF?   
– I hela mitt liv har jag spenderat flera veckor om året i Leksand och Leksands IF har alltid varit laget i mitt hjärta. Far min är från Leksand och var ordförande för föreningen i fyra år och jag har en stor släkt på min mors sida också. Vi har hus i Västannor dit vi åker allt som oftast och när jag kommer till bygden så känns det som hemma.

Vad anser du är det viktigaste du kan bidra med till styrelsearbetet?  
– Att sitta i styrelsen för Leksands IF AB är en ära, men också ett uppdrag att bidra till att vi når framgångar med våra representationslag och att verksamheten är långsiktigt hållbar. Jag ska bidra med de erfarenheter jag har genom mitt arbete med bolagsägare, styrelse och ledning samt mina kunskaper inom ekonomi och juridik som kommer från mitt arbete inom bank.

Hur vill du att bolagsstyrelsen ska arbeta för att utveckla Leksands IF?  
– En styrelse ska verka som ett lag där vi ska få ut det bästa av varje ledamot. Det behöver skapas en atmosfär där alla ska få tycka och bidra, men utåt så ska vi stå enade bakom de beslut som tas inom styrelsen. Ett viktigt arbete för styrelsen är att beslut som tas förankras i organisationen så att alla arbetar mot samma mål.  



Petter Ullman, 36 år, Stockholm. Föreslagen som suppleant på ett år.  

Vem är du och vad är din koppling till Leksands IF?   
– Jag är född och uppvuxen i Leksand där jag spenderade runt 20 av mina första år som en del av Leksands IF, från stapplande skär i björnligan till sarg ut i seniorlaget. Efter många hjärnskakningar avslutade jag karriären och började på juristlinjen. Jag jobbar nu främst med företagsförvärv på en av Sveriges största advokatbyråer. Har även efter karriären fullt ut gått från en aktiv spelare till en hängiven supporter.

Vad anser du är det viktigaste du kan bidra med till det kommande styrelsearbetet?  
– Som jurist med bakgrund som spelare är det främst inom det sportsliga respektive det juridiska som jag hoppas kunna bidra.

Hur vill du att bolagsstyrelsen ska arbeta för att utveckla Leksands IF?  
– Givet att detta är en ny roll för mig och att jag inte har sett Leksands IF från det här perspektivet är jag självklart ödmjuk för att det inledningsvis är mycket att se och lära. Med det sagt hoppas jag att bolagsstyrelsen på bästa sätt ska kunna skapa förutsättningar för att Leksand ska kunna bygga vidare på de senaste åren i SHL och ta nästa steg för att på riktigt etablera sig som en välmående och stabil organisation (vilket självklart inkluderar ett etablerat topplag i SHL). Hur det ska göras får jag återkomma till, men jag tror inte att det innebär någon genomgripande omorganisering utan snarare att finjustera nuvarande organisation.  

Keith Karlsson, 71 år, Nykvarn. Föreslagen som suppleant för ett år.

Vem är du och vad är din koppling till Leksands IF? 
– Född i Dalarna. Sex barn som vuxit upp med mycket idrott, bland annat fotboll, golf, alpin skidåkning. Arbetat med lagidrott och på det personliga planet med många av våra främsta idrottsstjärnor genom tiderna. Alla masar o kullor har ett Leksandshjärta, så också jag. Såg första matchen när jag var 9/10 år. Det är en självklarhet att vara Leksing och fler ska vi bli.

Vad anser du är det viktigaste du kan bidra med till det kommande styrelsearbetet?  
– Tror att det kommer att bli den kommersiella avdelningen som kommer att dra nytta av min tid, engagemang och min erfarenhet av att ha sysslat med idrott på världsnivå om än bara på sidan om själva utövandet. Tror mig veta vad som krävs för att lyckas.

Hur vill du att bolagsstyrelsen ska arbeta för att utveckla Leksands IF?  
– Vill att styrelsen som sitter på många olika kunskaper ska jobba tight och vara organisationen behjälplig på alla områden.  


/Valberedningen, Claes Hammarsten Tirus, Krister Ellström, Mirka Videkling, Stefan Hjerpe Mårtas och Håkan Danielsson Wahl

Valberedningen
Stjärnlaget